Gadis Jepun Fasih Cakap Bahasa Melayu Tinggalkan Pesanan Buat Kita. Ringkas Tapi Deep!

0
116

Kini Trending

Umum sedia maklum, menguasai bahasa asing merupakan salah satu bonus dan kelebihan untuk berkomunikasi dengan pelancong. Malah, ianya dapat mengukuhkan jati diri dan memahami budaya terhadap negara luar serta pelancong yang datang ke negara kita.

Menteri Pendidikan, YB Dr Maszlee Malik memuatnaik video temuramah bersama gadis Jepun yang fasih berbahasa Melayu. Walaupun, baru hanya datang ke Malaysia tiga kali tetapi gadis ini boleh dikatakan berjaya menguasai bahasa kita dengan baik.

Saya suka teh ais dan roti canai

Saya sempat menemu ramah Hana Takahashi, seorang penuntut di Universiti Bahasa Asing, Tokyo yang fasih berbahasa Melayu. Bangga dengan cita-cita beliau untuk mempelajari tentang rakyat, budaya dan agama di Malaysia, saya doakan dia terus berjaya. pic.twitter.com/fHQVgyCiFK

— Maszlee Malik (@maszlee) August 9, 2018

Bahasa tidak mengenal sempadan

YB Dr Maszlee Malik meluah rasa bangga apabila berpeluang temuramah seorang gadis Jepun yang fasih berkomunikasi dalam bahasa Melayu. Dia mengharapkan impian gadis ini untuk mempelajari tentang rakyat, budaya dan agama di Malaysia dapat direalisasikan.

Bahasa Melayu maruah kita

Sumber: Maszlee Malik

Sumber: OhBulan

Hantar komen anda

Hantar komen
Please enter your name here